BAŞARI VE BAŞARISIZLIK



HENRY FORD
1903 yılında bir banka müdürü, önüne gelen kredi talebini inceliyordu. Kredinin istenme sebebini okuyunca yüzünü buruşturdu ve talep yazısına "Reddedildi" mührünü vurdu.
Kredi talebinin reddedildiğini duyan Henry Ford, derhal müdürün yanına çıkarak "nasıl böyle büyük bir projeyi geri çevirebilirsiniz" diye sordu.
Müdür kendinden emin bir şekilde "Otomobil ancak geçici bir moda olabilir. Bu tarz geçici işlerle uğraşacak vaktim yok" dedi.
Bu sözler üzerine Henry Ford, odayı terk ederken şunları söyledi: "Bir gün yollarda at arabaları kalmayacak. Tüm ulaşım otomobille sağlanacak."
Henry Ford, başarıya ulaşıncaya kadar beş kez iflas ederek her şeye yeniden başlamak zorunda kaldı. Karşısına çıkan sayısız engele rağmen, vizyonunun genişliği ve ona ulaşma arzusu sayesinde otomotiv sektörünün kurucusu ve bir numaralı ismi olmayı başardı.

"Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi. Biri düşünmek, diğeri oturmak için. Başarı hangisini kullandığınıza bağlı." Ann Landers

Margaret Mitchell'ın ünlü "Rüzgar Gibi Geçti" adlı kitabı tam 38 defa reddedildikten sonra basıldı. Başarısız olmak hayatın gerçeği, sürecin hiç kimsenin kaçamadığı bir parçasıdır. Başarısız olmak sorun değildir. Herkes başarısız olmuştur. Edison da başarısız olmuştur, gelmiş geçmiş en akıllı insan olduğu söylenen Einstein da... Kaç kez başarısız olduğunuz önemli değildir. Önemli olan başarısız olduktan sonra ne yaptığınızdır.
Aslında her başarısızlık bize yanında hediyesiyle birlikte gelir. O hediye öğrenmedir.
Başarısızlık en iyi öğretmenlerden biridir. Başarısız oldukça, nasıl başarılı olunacağını öğreniriz. Tabii ancak denemeye, çaba göstermeye devam edersek bu öğrenme işimize yarar. 


Başaramamak denemenin doğal sonucudur. Bugün pek çok kişinin sorunu, ter dökmeden kazanma isteğidir. Başarıyı anında isterler. Halbuki başarı pek ender olarak ilk girişimde gelir. Başarı ancak zaman, kararlılık ve sürekli çabayla gelir. Bu nedenle başarısız olursanız bir daha deneyin ve gerekirse bir daha ve bir daha. Vazgeçmeyin. 




Başarısızlık diye birşey yoktur. Vazgeçme vardır. Vazgeçinceye kadar başarısız sayılmazsınız.
"Başarı dibe vurduktan sonra ne kadar yükseğe zıpladığınızdır." General Patton

SONUÇ
Başarısızlık ne zaman pes edeceksin diye seni gözler durur; pes ettiğinde gelir. Ders alanlar için başarısızlık fayda sağlar. Başarısız olduktan sonra ne yaptığın, bu başarısızlığın geçici mi, yoksa kalıcı mı olduğunu belirler. Pes etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder